Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Ogólnie masz rację, tylko wiesz... Ty siusiasz trochę inaczej
Offline
No na dobra sprawe rowniesz masz racje droga Redakcjo
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-05 22:16:27)
Offline
Sky, dzieki za słowa pocieszenia. Ja oczywiscie biore szczepionke i jesli trzeba bedzie weme jeszcze jedna i jeszcze...
Co do jelit, wierz mi, mam to przerobione. Kiedy bardzo mi dokuczają ( wtej chwili nie tak bardzo, uzupełniłam flore itp), to biore debridat, w mocnych skuraczach nospę forte (2 naraz), pije colon c i jem jeszcze wiecej błonnika niż zwykle. Bardzo mi zaczynają dokuczac kiedy robi się stan zapalny w pęcherzu. Kiedyc nie łaczylam pecherza z jelitami, teraz wiem, ze jelita to od pęcherza, a może od tych bakterii razem wziętych. Bo moja gastrolog mówila, ze coli i fecalis to sa bakterie jelitowe, ale jeżeli jest zaburxona proporcja medzy dobrymi bakteriami a złymi, one się namnażają za bardzo i wtedy są bóle brzucha, biegunki itp. albo zaparcia. Ogólnie nic fajnego. Wiem ze sa rowniez leki na przewlekły stan zapalny jelit i kiedyś je nawet brałam. Gdyby jelit mnie nadal bolały, to w końcu poszłabym do gastrologa w Warszawie, ale nie chce mi sie już latac po lekarzach. na razie nie bola. Na jak długo nie wiem. Wiem tylko ze antybiotyki, a czasmi inne leki wywołuja u mnie ostre bóle brzucha, wiec musze bardzo uważać.
Jeszcze raz dziekuje za rady, takie wsparcie jest potrzebne, bo czasami człowiek ma dość.
Offline
AguÅ› jeszcze zapomnialem napisac, pisalas ze pecherz pozytywnie reagowal na leki przeciw zapalne ale z tym takze trzeba uwazac bo od lekow przeciwzapalnych tzn ich dlugiego uzywania takze lubi sie robic zapalenie pecherza, taki paradoks ale tak jest , z drugiej strony jednak na cos reagowal pozytywnie wiec znaczy ze cos tam sie dzialo co mozna bylo przystopowac czy cofnac.
Offline
Konkretnie najlepiej reagowalam na coxalgan, ktory nie jest lekiem przeciwzapalnym na pęcherz. Oczywiście jak przestawal bolec, to je odstawiałam, srednio potrzebowalam około tygodnia. Niestey od roku nie pomagał nawet coxalgan, nastapiło pogorszenie i dopiero debridat, neurontin i baclofen (brane razem) troche zlikwidowały ból, a przynajmniej go zmniejszyły.
Offline
co do bakteri flora jelitowa jest znacznie bardziej zlozona opis ktore gdzie siedza i co robia (tylko niewpadac w poploch)ale przynajmniej kazdy bedzie wiedzial co gdzie ma i co sie dzieje gdy te bakterie sa nie tam gdzie trzeba
"ENTEROBACTERIACEAE- należą do tej rodziny bakterie o następujących cechach:
- Pałeczki średniej wielkości nie tworzą przetrwalników
- Tlenowce lub względne tlenowce
-Mezofile
Do rodziny należą bakterie szczególnie ważne dla higieny produktów spożywczych i zdrowia człowieka. Do najważniejszych rodzajów należą: Salmonella, Shigella, Escherichia, Serratia, Proteus.
- Rodzaj Salmonella Są to pałeczki chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt. U ludzi wywołują dur brzuszny i dur rzekomy oraz zatrucia pokarmowe. Zarażenie produktów spożywczych tą pałeczką następuje za pośrednictwem: much, za pośrednictwem skażonej wody, przez nosicieli. Pałeczka Salmonelli, rozwija się w przewodzie pokarmowym człowieka lub zwierząt. Na zewnątrz wydostaje się w raz z odchodami. Odchody takie, dostają się do rzek. Zakażenie wodą może być przyczyną zatruć pokarmowych jeżeli spożyjemy ją bez dokładnego odkażania. Muchy siadając na odchodach przenoszą pałeczki na produkty spożywcze. Nosicielami są też ludzie którzy zwykle po przebyciu choroby wydzielają z odchodami bakterie chorobotwórcze, przez kilka lat a nawet do końca życia. Nosiciele są szczególnie niebezpieczni na tych stanowiskach pracy gdzie maja bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi. Żadna osoba będąca nosicielem pałeczki Salmonella nie może pracować w przemyśle spożywczym.
- Rodzaj Shigella pałeczka czerwonki. Większość pałeczek z rodzaju Shigella jest chorobotwórcza dla człowieka i wywołuje chorobę czerwonkę lub ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Głównym źródłem zakażenia tymi bakteriami jest chory człowiek, który wraz z odchodami wydziela zarazki. Rozprzestrzenianiu się pałeczek sprzyja ostra krwawa biegunka, pałeczki te mogą być przenoszone również przez muchy na produkty spożywcze. Zdarza się nosicielstwo tych bakterii.
- Rodzaj Escherichia pałeczka okrężnicy bakterie te stanowią typową pożyteczną mikroflorę jelita grubego ludzi dorosłych i zwierząt. Jest bardzo pożyteczna, bierze udział w procesie trawienia i przemianie materii. Dlatego pałeczki okrężnicy znajdujące się w przewodzie pokarmowym nie stanowią zagrożenia dla organizmu. Są jednak szczepy tego gatunku które poza układem pokarmowym mogą wywołać: zapalenie dróg moczowych, zapalenie dróg żółciowych, zapalenie otrzewnej, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych (Niech ktoś wezwie straż pożarną!!!! A tak poza tym wszędzie indziej nazywa się to "Straż Przeciw Pożarowa" ) Obecność pałeczki okrężnicy w produktach spożywczych świadczy o zakażeniu tych produktów odchodami. Pałeczki okrężnicy Escherichia Coli w serowarstwie przyczyniają się do wczesnego wzdęcia serów.
- Rodzaj Seratia są to pałeczki saprofityczne, niektóre z nich wytwarzają różowy lub czerwony barwnik Seratia Marcesces nazywana pałeczką cudowną Bakterie te są przyczyną psucia się pieczywa, wywołują tzw. krwistość tych produktów.
- Rodzaj Proteus czyli odmieniec są one bardzo rozpowszechnione w przyrodzie a najczęściej występującym gatunkiem jest Proteus Vulgaris Bakterie te występują często w produktach spożywczych powodują zmianę zapachu smaku i barwy, są chorobotwórcze dla człowieka powodują zapalenie ropne dróg moczowych, zapalenie opon mózgowych, zapalenie ucha środkowego, zatrucia pokarmowe.
BACILLACEAE - większość bakterii należących do tej rodziny to saprofity niektóre chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt Bakterie z tej rodziny charakteryzują się następującymi cechami:
-Laseczki
-TworzÄ… przetrwalniki
-Tlenowe lub beztlenowe
-W większości mezofile
- Rodzaj Bacillus - bakterie z tej rodziny są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie, żyją głównie w glebie, na roślinach skąd dostają się do produktów spożywczych. Przetrwalniki tych bakterii są bardzo odporne na wysokie temperatury, dlatego są sporym problemem w przemyśle konserwowym. Do najważniejszych gatunków należą:
- Bacillus Subtilis - jest szkodliwa a przemyśle spożywczym, powoduje śluzowacenie pieczywa, po rozerwaniu miękiszu ciągnie się nitka śluzu pieczywo ma charakterystyczny rybowy zapach.
- Bacillus Cereus - może wywoływać zatrucia
- Bacillus Anthracis - laseczka wąglika. Wywołuje chorobę u bydła, owiec i świń. Zakażenia u ludzi są rzadkie. Tlenowce
- Rodzaj Clostridium - bakterie z tego rodzaju są typowymi beztlenowcami, żyją one w głównie w glebie i przewodzie pokarmowym zwierząt. Mogą występować w konserwach, mleku, serach.
- Clostridium Butilicum - jest to laseczka fermentacji masłowej. Bakteria ta jest szkodnikiem w przemyśle serowarskim gdzie powoduje tzw. późne wzdęcie serów dojrzewających, w przemyśle konserwowym są przyczyną psucia się konserw.
- Clostridium Perfininegens - laseczka zgorzeli gazowej. Może wywoływać zakażenia, w przemyśle spożywczym może powodować wzdęcia serów, psucie się konserw.
- Clostridium Sporogenes - jest szkodliwa w przemyśle spożywczym powoduje psucie się konserw, gnicie serów.
- Clostridium Tetani - laseczka ta występuje głównie w przewodzie pokarmowym zwierząt trawożernych zwłaszcza koni. Dostaje się w raz z odchodami do gleby. Zakażenie laseczką tężca następuje przez zranienie przedmiotem zanieczyszczonym ziemią. Zakażenie organizmu nie powoduje sama laseczka lecz toxyna którą wydziela. Do pierwszych objawów zakażenia należą: skurcze mięśni gładkich w okolicy zranienia, skurcze te obejmują mięśnie szczękowe w dalszym stadium dochodzi do skurczy tułowia, karku i brzucha. W ciężkich przypadkach dochodzi do zaatakowania mięśni oddechowych co prowadzi do śmierci.
- Clostridum Botulinum - Pierwszy raz wyhodowano laseczkę jadu kiełbasianego w 1896 r. w Ameryce podczas epidemi wywołanej zepsutą szynką w puszce. Laseczka jadu kiełbasianego występuje w glebie oraz w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Produkty spożywcze zanieczyszczone ziemią źle wyjałowione konserwy mogą być przyczyną w której laseczki te zaczną się rozmnażać i wytwarzać duże ilości jadu kiełbasianego. Dotyczy to zwłaszcza konserw o małej kwasowości. Rozwój laseczki w produktach spożywczych nie powoduje widocznych zmian tego produktu mówiących o jego zepsuciu. Pierwsze objawy zakażenia jadem kiełbasianym występują zwykle 18-96 godzinach najpierw pojawia się zaburzenie wzroku (podwójne widzenie), opadające powieki, trudności w przełykaniu, ślinotok, bule brzucha, suchość języka. Śmierć następuje zwykle na skutek uduszenia lub zatrzymania pracy serca.
LACTOBACILACEAE - do rodziny tej należą bakterie właściwej fermentacji mlekowej. Są one bardzo rozpowszechnione w przyrodzie występują w mleku w produktach mlecznych w kiszonkach, sokach owocowych w piwie winie w jamie ustnej w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Cechy:
-mają zdolność do fermentacji mlekowej
-pałeczki lub ziarniaki
-względne beztlenowce
-mezofile lub termofile
-dzielÄ… siÄ™ na dwie grupy: - homofermentatywne i heterofermentatywne
Rodzaj Lactobacillus
Podrodzina Lactobacilleae - należą do niej bakterie o cylindrycznym kształcie czyli pałeczki mlekowe. Należy do niej tylko jeden rodzaj Lactobacillus. Występują w postaci dłuższych lub krótszych pałeczek pojedynczych, połączonych po 2 lub w łańcuszkach.
- Lactobacillus Lacis - występuje w mleku i w produktach mlecznych.
- Lactobacillus Lulgaricus - pałeczka bułgarska, występuje w jogurcie
- Lactobacillus Helveticus - bierze udział w dojrzewaniu serów ementalskich
- Lactobacillus Termophilus - występuje w mleku pasteryzowanym, bierze udział w powstawaniu jogurtów
- Lactobacillus Acidophilus (lakcid) - stosuje się ją w zaburzeniach przewodu pokarmowego występuje w dużej ilości u niemowląt
- Lactobacillus Plantanium - bierze udział w kiszeniu kapusty i ogórków
- Lactobacillus Delbruckii - bakterię tę wykorzystuje się do produkcji kwasu mlekowego na skalę przemysłową
Podrodzina Streptococaceae - do podrodziny tej należą bakterie o kształcie kulistym
Rodzaj Streptococus
- Streptococus Pyogenes - paciorkowiec ropotwórczy wywołuje stany zapalne wymion u krów chorobotwórczy dla człowieka
- Streptococus Agalactiae - paciorkowiec bezmleczności powoduje zapalenie wymion u krów nie jest chorobotwórczy dla człowieka
- Streptococus Termophilus - odgrywa ważną rolę przy dojrzewaniu serów ementalskich bierze udział w powstawaniu jogórtów
- Streptococus Lactis - paciorkowiec mlekowy odgrywa bardzo ważną rolę w mleczarstwie i serowarstwie
- Streptococus Crenoris - paciorkowiec serwatkowy bierze udział w powstawaniu masła
- Streptococus Fecalis - paciorkowiec kałowy występuje w jelicie grubym człowieka zwierząt, jest ciepło odporny i może występować w mleku pasteryzowanym. Jest wskaźnikiem stanu higienicznego mleka surowego.
Rodzaj Leuconostoc - są to paciorkowce heterofermentatywne. Do rodzaju tego należą 2 ważne w przemyśle spożywczym gatunki
- Leuconostoc Citororum - występuje w mleku w którym z cukru i kwasu cytrynowego wytwarza acetylometylokarbinol który w skutek utleniania przechodzi w dwu acetyl nadający masłu charakterystyczny aromat. Paciorkowiec ten wraz z innymi bakteriami mlekowymi bierze udział w powstawaniu masła
- Leuconostoc Nesenteroides - paciorkowce te na podłożu z sacharozą wytwarzają bardzo dużo śluzu. Jest nieporządny w cukiernictwie gdzie powoduje śluzowacenie słodów i zatyka przewody
PROPIONIBACTERIACEAE - do rodziny tej należą bakterie propionowe które występują w glebie, mleku w zakwasach chlebowych w maśle i w serach. Odgrywają ważną rolę w dojrzewaniu serów podpuszczkowych Bakterie propionowe mają wspólne cechy. W warunkach tlenowych lub w środowiskach kwaśnych wykazują skłonność do przechodzenia w formy inwolucyjne.
MICROCOCACEAE
Rodzaj Staphylococcus - są to bakterie o kształcie kulistym połączone w nieregularne skupienia. Niektóre gatunki wytwarzają ciepło oporne toxyny wywołujące zatrucia choroby do takiego gatunku należy Gronkowiec Złocisty
- Staphylococcus Aureus - toxyna tego gatunku wywołuje zatrucia pokarmowe, czyraki, schorzenia dróg oddechowych i ucha środkowego, zapalenie płuc i opon mózgowo-rdzeniowych. U krów Gronkowiec Złocisty powoduje zapalenie wymion. Zakażenie produktów spożywczych gronkowcami spowodowane jest przez nosicieli.
PSEUDOMONADACEAE- pałeczki, nie tworzą przetrwalników, tlenowce lub względne beztlenowce, wiele gatunków wytwarza barwniki np. czarny czerwony, większość to saprofity, wiele gatunków to szkodniki w gospodarce człowieka tylko nieliczne są pożyteczne i wykorzystywane.
- Pseudomonadas - pałeczki te są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie większość to saprofity lub pasożyty roślin nieliczne są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt. powodują psucie ryb jaj mięsa masła
- Pseudomonadas Fluorescens - wytwarza barwnik o zielonej barwie świecący w ciemności
- Acetobacter - bakterie octowe, do tego rodzaju należy 26 gatunków, występują jako pałeczki pojedyncze lub po dwie lub w łańcuszkach. W niekorzystnych warunkach przechodzą w formy inwolucyjne. Bardzo ważną właściwością bakterii octowych jest ich zdolność do utleniania alkoholu etylowego na kwas octowy. Właściwości te są wykorzystywane do produkcji octu. W octowniach stosuje się takie gatunki które wytrzymują duże stężenie alkocholu w podłożu i wytwarzają dużo kwasu octowego oraz produkty uboczne dzięki którym ocet ma przyjemny aromat do gatunków pożytecznych należą:
- Acetobacter Xylinoides - wytwarza do 8% kwasu octowego
- Acetobacter Curvium - gatunek ten wykorzystuje się do produkcji octu metodą przyśpieszoną
Do gatunków szkodliwych należy
- Acetobacter Xylinum - rozkłada wytworzony ocet do dwutlenku węgla i wody"
autora tej charakterystyki nieznam aczkolwiek chyle czola za tak obszerny opis i uzyty "jezyk".
edit
juz widze te usmiechy:)-tu chodzilo mi o usmiechy zwiazane z powszechnym wystepowaniem bakteri w przyrodzie:)
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-06 18:02:15)
Offline
AguÅ› ten lek to jest z grupy niesteroidowych przeciwzapalnych,czyli norma,bo takie sa podawane jako przeciw zapalne na pecherz fakt ze stosowany w reumatologi ale widac na pecherz takze dziala dodatkowo to lek przeciw bolowy.Ale czesto leki podawane sa no cos innego niz ich pierwotny cel zastosowania a wynika to z ich wlasciwosci.mi raczej chodzilo o dluuuugie stosowanie takich lekow a po ich odstawiniu moga dziac sie niepokojace rzeczy a tak normalnie to nic dziac sie niepowinno.
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-06 13:10:16)
Offline
Och Sky ales tu wszystko ładnie tu napisał. Czyli moje dwie bakterie pochodzą z jelit-nie no bomba! Jak sięgnę pamięcią to zanim jeszcze dostałam zapalenia pęchrza to dostawałam silnych bóli brzucha, bardz bolesnych wzdęć. I tak niestety trwa to do dzisiaj. Może konieczne jest pójść do gastrologa? Tylko jeśli biorę tą autoszczepionkę to czy jest ona mi w stanie wyregulować organizm? Sądzę, że dodatkowe antybiotyki to jeszcze bardziej zrobią bałagan. Od tygodnia codziennie boli mnie brzuch ( od tyg biorę autoszczepionkę, ale to chyba nie od niej?) i do tego pęcherz! Sky ty masz podobne bakterie co teraz zarzywasz?
Obecnie na takie bóle to brałam duspatalin retard, ale coś nie zawsze ostatnio działa. Może te bóle i zapracia to od urosalu? Nie będzie niczym nowym, jak powiem że te leki powodują zaparcia, bóle i wzdęcia
Ostatnio edytowany przez Joanna24 (2006-10-06 13:34:06)
Offline
hej Joanna, ja mam te ssame bakterie i odkad pamietam okropne bóle brzucha, wzdecia i bardzo bolesne skurcze (mdlałam przy nich), i my śle ze wszystkiemu winne sa te bakterie (e.coli i fecalis), mi jak rok temu zaczeły sie bóle pęcherza, z bardzxo bolesnymi wzdeciami, to duspataln nie działał, tzn. wyprózniac sie wypróżniałam, ale bóle zostawały. Dlatego mój urolog kazał mi zmienić na debridat, bo stwierdził, ze ten lek ma troche inny skład niz duspatalin i oprócz jelit, dziala na pęcherz, w połaczeniu z baclofenem i neurontinem, a po botoksie to nie maiąłm brac tych leków i na razie nie biore. Mysle, ze musimy czekac na efekty szczepionki, bo wydaje mi się, ze szkoda na nasze biedne jelita antybiotyków, musisz wytrzymac. Mi na razie nic nie jest, ale ja dopiero zaczełam brac szczepionkę.
Offline
Zakarzenia ukladum moczowego z regoly powstaja droga wstepujaca ale zdarzaja sie takrze zadko(bardzo zadko ale jednak) poprzez krew, np w jelitach cos sie dzieje jakis stan zapalny bakterie sobie krwia poplyna i sa w pecherzu, nerkach lub gdzies tam wyzej(to tak w bardzo duzym uproszczeniu).Joanna24 jesli najpierw mialas bole brzucha a potem zaczelo sie z pecherzem to moze ma to jakis zwiazek,niemowie ze ma ale moze dlatego tak czy inaczej powinnas zainteresowc sie tematem, inna sprawa jest jeszcze jakie te bole sa bo jesli to bole brzucha w sensie zoladka to napewno warto a raczej trzeba zobaczec co sie dzieje bo jesli nawet jedno z drugim niema nic wspolnego to dwa bolace organy powoduja dwa razy wiekszy bol zwlaszcza ze jedno obok drugiego jest ale rownie dobrze moze byc tak ze brzuch(w swnsie brzuch nie zoladek) moze Cie bolec poprostu od pecherza-skurcz miesni gladkich, wtedy lekarstwa rozkurczowe sprawdzic czy pomoga np nospa itp ale jak pomoga to nieduze dawki bo jelita zrobia sie leniwe i bedzie bolec od zaparc, dlatego przeba jesc rzeczy posiadajace duzo blonnika aby usprawnic prace jelit, tak aby pracowaly jak nalezy, mozna colon c z jogurtem tam jest blonnik i pozyteczne bakterie i gdy problem lezy w tym to napewno pomoze.Co do regolacji organizmu, tu trudno powiedziec zalezy jak bardzo sie rozregolowal ale zdrowe odrzywianie sie powinno pomoc i moim zdaniem lepiej wziazsc sie w pierwszej kolejnosci za przywrocenie organizmowi rownowagi a pozniej za walke z infekcja bo wtedy organizm takze bedzie walczyl jak nalezy niezajmujac sie swoim rozregolowaniem.moze takze byc tak ze jak duzo sie pije to wyplukuje sie takze te dobre skladniki z organizmu i wtedy tez ich brak da o sobie znac.Co do szczepionki to nalezy pamietac ze szczepionka niejest lekiem jako takim.Zarzywajac to wprowadza sie do organizmu zywe bakterie(pozbawione zjadliwosci ale organizm otym niewie) ktore organizm traktuje jak wroga i na nich skupia swoja uwage i moze przejsc w tryb awaryjny jak przy grypach czy innych infekcjach czyli zle samopoczucie bol glowy jakies oslabienia bo wtedy sile skupia na rozpoznaniu wroga i walce z nim, dlatego szczepionka jest w wiadomym dawkowaniu przez pierwszy okres brania tak aby organizm niezareagowal zbyl mocno na obecnosc bakteri i stopniowo dawke sie zwieksa tak aby szoku niedoznal bo mimo wszystko to sa bakterie identyfikowane jako wrog.
edit
moze i cos sie dzieje od tych lekow, z tego co przeczytalem to rozkurczaja miesnie gladkie a to w dluzszym stosowaniu moze spowodowac wlasnie leniwosc jelit i zaparcia i bolesnosc,dodatkowo pisza ze ten urosal odkarza takze jelita wiec pewno tam tlucze takze bakterie a jak za duzo ich wytlucze to takze beda klopoty, niewiem niechce byc madrzejszy niz jestem ale moze sprubowac cos odkazajacego co odkaza tylko drogi moczowe i jakiegos prostrzego leku rozkurczowego,to tylko moje zdanie tak na chlopski rozum bo nic wiecej mi do glowy nieprzychodzi pozatym ze jak w jelitach niebedzie blonnika i bakteri to beda wariowaly podobnie po lekach rozkurczowych wkoncu zaczna swirowac a moze problem jest duzo prostrzy niz sie wydaje, moze sproboj z probiotykami np trilac colon c bo niestety ale wytluc bakterie w jelitach jest bardzo latwo a namnozyc tak od razu sie nienamnoza a przynajmniej nie te ktore powinny a tam musi byc rownowaga aby to jako tako funkcjonowalo.szkoda ze lekarze niemowia ze przy antybiotykach trzeba brac leki oslonowe a potem sie dziwia ze pacjent ma dziwne bole...
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-06 14:06:51)
Offline
Joanna zamist urosalu spróbuj urinal czyli zurawinke, zakwasza i pomaga równiez na żołądek. Natomiast duspatalin jest faktycznie lekiem rozkurczowym, natomiast debridat jest lekiem, który przywraca prawidłowe funkcjonowanie jelit, czyli obrazowo mówiąc, jezeli jelita sa leniwe, to podowduja ich szybsze skurcze, czyli ruchy robaczkowe żeby nie było zaparc, ale działa rowniez w druga strone, jelzeli masz rozwolnienia, czyli jelita zbyt szybko sie kurcza, to one spowalniaja te ruchy. Tak więc jest lekiem bezpiecznym, po prostu działa na jelita w zalezności od potrzeby, a dodatkowo ma lepsze dzialanie na jelita z problemami wzdęciowymi, jak równiez działa na pęcherz. Nospa moze pomóc ale wg mnie tak jednorazowo, na mnie nigdy nie dzialal tak jak urolodzy zalecają, natomiast jesli miałam skurcze jelit, to brałam nospe ta mocniejsza , albo nawet 2 tabletki naraz. No i musisz koniecznie uzupełniac flore, tak jak Sky radził colon c bedzie najlepszy, bo oprócz błonnika ma te dobre bakterie. Aha, debridat się bierze 3x1, ale jak bardzo boli to mozna nawet 3x2, a jak juz jelita dochodzą do siebie, to ja brałam 2x1, a po kilku miesiacach, odstawiałam i spokój na kilka miesiecy. I tak w kółko, tak to jest z jelitami i pęcherzem.
Offline
tak wiem ze nospa jest niewiele warta i wlasnie z racji swojej ogolnej dostepnosci tak jednorazowo wziasc na sprobowanie i moze cos dac i wlasnie w tym kontekscie pisalem, wziasc raz jakas tam wieksza dawke zobaczec czy pomaga, jak tak to mniejwiecej wiadomo jak w reklamie skurcz miesni gladkich i wtedy zastanowic sie nad sensowniejszym lekiem o takim dzialaniu ale juz w malych dawkach bo wiadomo cos za cos i jelita ucierpia.
Offline
jeżeli się bedzie brało leki na jelita, to one nie ucierpia, debridat i duspatalin sa na jelita, a oprócz tego sa leki na stan zapalny jelit i tym podobne, ale nazw nie pamietam, bo brałam dawno i tu juz tylko gastrolog, w stanach jest bardzo dobry lek na nadwrazliwe jelita (takie jak moje i Joanny i wiekszości osóbna forum), i bardzxo skuteczny, zwłaszcza przy wzdeciach, ale nie wiem dlaczego jest u nas niedostepny. W Stanach bardzo popularny.
Offline
Dziękuję Wam za rady, Co do diety to ja zawsze piję dużo, jem błonnika ( dodatkowo colon C od kilku już lat), dieta w sumie zdrowa ( tzw. typ co mysli wiecznie, że jest gruby i musi się odchudzać ). No spa nigdy nie zadziałała, myślę że pomyslę o tym lekarstwie co Ty Aga bierzesz. Pewnie na recepte? Zobacze co mi lekarz powie-mi akurat regulacja się przyda bo raz zaparcia, raz biegunka i do tego bóle-koszmarnie. Ale sama to rozumiesz.. Co do zakwaszania to robię to ciągle przez ponad 5 letnią chorobę. Dziś wypiłam 2 l soku grejpfrutowego, do tego codziennie woda, duuzzooo wody z cytryną. Zawsze działało to na zaparcia, ale ostatnio ani drgnie . Ahh tak jak mówisz Aga- i tak w kółko.. Sky dzięki z odpowiedź, jem błonnik, hmm może pomyśle o dłuższym braniu trilacu lub probacti-to jest chyba dobry pomysł. W sumie to zawsze jak biore antybiotyki to biorę leki osłonowe, ae nie zawsze uchronią. Dzięki serdeczne
Offline
Debridat na recepte, a moze zamiast soku grejprutowego tylko woda, ew. troche z cytruna, bo grejfrut podraznia pęcherz, nie wiem tylko, jak mam dop tego podejśc bo zjednej strony mam ic, a zdrugiej bakterie, ale wszystkie objawy wskazują na ic i dlatego staram się stosowac diete na ic, moze nie tak rygorystyczną, ale 2 litrow soku żadnego bym nie wypiła. Moze to zmien, zamiast soku herbatka z rumianku, mozna posłodzić troche miodem to wtedy smak nie jest zły i słaba miete?
Offline
Sky, Ty te mądrości czerpiesz z głowy czy spisujesz z książek/artykułów? Bo przy tym drugim przypominam Ci o podawaniu źródła cytatu. W tym serwisie prawa autorskie są szanowane .
Offline
Droga Redakcjo:) moje madrosci plyna z glowy,takze mojej:)niesztuka byloby powklejac gotowe artykoly czy tez przeinaczyc na "swoje" a pisze to tak aby troszke wiecej osob wiedzialo co w trawie piszczy,bo skoro ja do czegos dotarlem to niech wiedza o takich rzeczach takze i inni bo mam swiadomosc ze niekazdy ma mozliwosc i chec zaglebiania sie w tematach ale z drugiej strony wiedziec co nieco jest dobrze jedynym wyjatkiem jest post napisany na tej konkretnej stronie 12:28:14 przedstawiajacy rodziny bakterii, niemam zaciecia w kierunku mikrobiologii ani potrzeby znania charakterystyki kazdej rodziny czy podrodziny ale to co jest tam napisane napewno jest uzyteczne dla wiekszej liczby osob i zawiera informacje napisane w sposob zrozumialy dla osob niezwiazanych z tym dzialem wiedzy wiec pozwolilem sobie wkleic ta jedna rzecz.Aczkolwiek jest rzecza oczywista ze ktos to napisal a interpretowac tego niema najmniejszej potrzeby wiec znalazla sie tutaj ta charakterystyka w formie niezmienionej.Niebardzo mam pojecie kto jest autorem wiec oszczedzilem sobie pisania pod spodem "zrodlo:niebardzo pamietam/kojaze".Ale z pewnoscia wartosc uzyteczna jest tego rozroznienia bo wiadomo gdzie co siedzi i gdzie "paluchow" niepchac zeby sobie nowego pasozyta niezadomowic:)co do reszty moich postow to sa to moje wypociny,przemyslenia,refleksje oczywiscie poparte wiedza ktora chlone jak dobry odkurzacz.Niemam potrzeby zablysniecia podpisujac sie pod czyjas ciezka praca a jedynie chcialbym aby wiecej osob wiedzialo co w trawie piszczy,sam rowniez poswiecam wiele godzin na dotarcie do pewnych rzeczy i nikt tego mi na tacy niepodaje mimo iz to byloby fajne ale jak pisalem skoro ja docieram do czegos, jest to ciekawe to i niech inni wiedza.Pozdrawiam i mam nadzieje ze za ten jeden wklejony tekst niezostane "spalony na stosie":)ale przeczuwalem ze predzej czy pozniej padnie takie pytanie:)
pozdrawiam:)
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-06 17:51:38)
Offline
E, to nie mój problem. Redakcja nie odpowiada za treść postów forumowiczów . Tak Ci tylko przypomniałam, bo wpisujesz tyle danych, że czasem wydawało mi się, że cytujesz skądś, a nie chcę, żeby ktoś miał do Ciebie czy tego forum pretensje. Pozdrawiam .
Offline
mam swiadomosc tego ze istnieje cos takiego jak prawa autorskie i napewno zastosowalbym odpowiednie wzmianki przy wklejaniu calych artykolow ale jesli tak jak w przypadku charakterystyki tych bakteri nieznam autora wiec tego niezaznaczylem ale ok zeby bylo ok zedytuje posta:)
ps to wszystko co pisze ma na celu tylko i wylacznie informacje i nic pozatym, niesa to zadne porady ani nic w tym stylu kazdy ma prawo to interpretowac jak chce i robic z tym co chce np zaglebic sie w temacie i wyciagnac wlasne wnioski.
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-06 18:12:21)
Offline
Jesli ktos posiada bakterie e.coli to proponowalbym uwazac przy antybiotykach z rodzaju fluorochinolonow czyli trimetoprim,ofloksacyna,cyprofloksacyna,norfloksacyna itd a to dlatego ze badania wykazaly w niektorych szczepach e.coli ukrytego faga,fluorochinolony dzialaja w duzym uproszczeniu na dna bakteri a to pobudza wirusa do namnarzania co w efekcie powoduje duzo wieksze wydzielanie toksyny przez bakterie co powoduje pogorszenie stanu.pisze to poto aby starac sie wybierac inna grupe antybiotykow jesli jest taka mozliwosc zwlaszcza gdy w przypadku w/w nastapilo pogorszenie mimo iz miala nastapic poprawa.
Offline
Czytac bo ciekawe artykuly, dotyczace niestandardowych czynnikow infekcyjnych takich jak Ureaplasma, Mycoplasma, Chlamydia trachomatis, HSV 2*, Trichomonas**:
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?1729
http://www.urodyn.med.pl/?dzial=15&id=2
*wirus opryszczki narzadow plciowych-jest wiecej podobnych(w googlu wpisac hsv)
**rzesistek
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-13 22:08:21)
Offline
Czytać, czytać, ale nie popadać w histerię. Pewnie, że wszystko można sprawdzić i przebadać. Ale np. do rzęsistka jako sprawcy dolegliwości pęcherza trzeba mieć jednak pewne objawy w obrębie narządów płciowych, no nie uwierzę, że przez 6 lat byłabym ginekologicznie w porządku, mając tyle lat onegoż. Podobnie z gruźlicą pęcherza - na to wskazują zmiany widziane w cystoskopii. Ja wiem, że w naszym przypadku sprawdzamy każdą możliwość, że tonący brzytwy się chwyta... ale żebyśmy się nie pocięli . Nie dajmy się zwariować...
PS. Sky, jaki wÄ…tek "pomocy"?
Offline
Oczywiscie masz racje Redakcjo ale to tak w ramach podpowiedzi/wyjasnienia ze zakarzenia ukl.mocz moga wynikac nietylko ze standardowych bakteri uchwytnych w zwyklym posiewie moczu, tak swoja droga ciekawe czemu lekarze chociaz niepodpowiadaja takich mozliwosci w momencie wystepowana "jalowych" posiewow,pewnie sami niebardzo wiedza o mozliwosciach.Do Ureoplasmy warto dolaczyc Mycoplasmy.
Ps gruzlica jest takze choroba bakteryjna a nie niewiadomo czym,powoduja je bakterie z rodzaju Mycobacterium a mianowicie Mycobacterium tuberculosis a rzadko Mycobacterium bovis
To tylko takie mozliwosci jak ktos juz pomyslow niema.
Ps.watek nazywal sie "pomoc" i mialbyc watkiem w ktorym moznabyloby sobie pomagac w "ciezszych " chwilach...
Edit
Tak na szybko znalazlem wirusy powodujace dolegliwosci ze strony ukl mocz
Herpes simplex virus-hsv, napewno sa wzmianki o Herpes typu II,
Cytomegalovirus
Adenowirus
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-13 23:03:27)
Offline
Tu masz rację - lekarze nie wspominają. Ja ani ureaplazmów, ani mykoplazmów (tak to się odmienia?) nie miałam badanych. Może kiedyś się szarpnę i zrobię sobie prywatnie, tak z ciekawości.
Offline
Wies wkoncu w pecherzu jednej z dziewczyn(w artykule wyzej) znalezli ureoplazme wiec jest tutaj mozliwosc ze to tam wlezie ale warto ogolnie poczytac o objawach czy chociaz czesc pasuje bo z tym roznie bywa i kazda infekcja czymkolwiek moze inaczej wygladac u kazdego ale chociaz jakas czesc wspolna musi byc(tak mi sie wydaje bo i z tym roznie bywa) ale to tak jak pisalem jak niema juz czego szukac to mozna sprawdzic te tropy.
ps. czesto lekarze niewspominaja o zwyczajnych posiewach ze cos takiego jest ani tymbardziej ze stanowi podstawe wyboru leku tylko faszeruja na slepo a sa bakterie ktore rozkladaja spora czesc antybiotykow i oprocz szkody takie "slepe" leczenie nic niedaje ale tak to juz jest wiec wymaganie czegos wiecej to...
Ostatnio edytowany przez Sky (2006-10-14 15:41:53)
Offline