Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Strony: 1
Znalazłam ciekawy artykuł:
http://www.hcgresources.com/bladder.html
http://ezinearticles.com/?Bladder-Endometriosis---Symptoms-and-Diagnosis&id=552813
Nb. pierwszy raz słyszę, że IC-owcy mają podwyższony poziom potasu w moczu. Ciekawe - może coś wniesie do diagnostyki? Tylko to chyba trzeba robić DZM?
Swietne artykuly. Jesli im wierzyc, to oba zespoly dolegliwosci objawiaja sie podobnie. Moje symptomy wskazuja tak na IC, jak i endometrioze pecherza. Zreszta, co za roznica, skoro autor pierwszego artykulu stwierdzil, ze zadne z powyzszych jest uleczalne i jakakolwiek terapia skupiac sie powinna jedynie na leczeniu objawow. Zastanawiam sie tez jak leczyc jeden ze wspolncyh objajow, czyli dyspareunie (bol podczas stosunku).
Podoba mi sie stwierdzenie autora, ze cierpiacy na oba schorzenia pacjenci moga czuc sie ingorowani, doswiadczac stanow depresyjnych, i cierpiec na uporczywy bol w rejonie miednicy z poczuciem, ze prawdobnie stan ten bedzie trwal i nic nie jest w stanie przyniesc ulgi. Dobrze, ze coraz wiecej robi sie badan w kierunku szukania przycyn, remiedium i ukojnia. Widze, ze duzo sie zmienilo od lutego 2007 roku, kedy to po raz piewszy zaczelam szperac po internecie w odpowiedzi na pytanie "co mi dolega". Oby wyniki tych badan, a przede wszystkim swiadomosc istenia tego rodzaju problemow, dotarly rowniez do tak zacofanych krajow, jakim np. jest Irlandia (apropos zacofania, cala noc, a dolkadnie 9 godzin spedzilam wczoraj w szpitalnej poczekalni oczekujac na chirurgiczne usuniecie kleszcza, ktory okazal sie byc zwyklym ropniem na wardze sromowej. Lekarz pierwszego kontaktu stwierdzil gleboko wkreconego kleszcza i wyslal mnie do szpitala. I jak tu wierzyc, ze wspolczesna medycyna zawita na ta wyspe?).
Niekoniecznie:
endo - jeśli wszczepy/zrosty da się usunąć chirurgicznie, istnieje szansa na brak nawrotu.
ic - ostatnie teorie twierdzą, że nie istnieje , że to zespół objawów spowodowanych głębokim stanem zapalnym nerwów, bakteryjnym lub o innej, niezdiagnozowanej przyczynie. Wniosek? Szukać przyczyn!
Zaglądałaś na vulvodynia.pl? To zaprzyjaźniony serwis, warto.
Zagladalam na vulvodynia, tak .pl, jak i nie .pl. Pod wplywem tego serwisu zrobilam sobie wiele badan ginekologicznych, wszystkie wyniki wzorcowe. Na endometrioze jeszcze sie nie badalam. Niestety, nie pomoglo mi to w znalezieniu sposobu na bol podczas stosunku.
Co do artykulu, ja tylko cytowalam za autorem, ktory potwierdza isteniene IC, oraz fakt, ze i endo pecherzowe oraz IC sa poki co nieuleczalne. Fakt, ze podkresla iz prowadzone sa badania, a to bardzo pozytywna informacja. Niech badaja, stwierdzaja, wykluczaja, zaprzeczaja, byle by znalezli lepsze metody diagnostyki oraz adekwatnego leczenia. Ja moge nawet byc krolikiem doswiadczalnym ;-) A jak u Ciebie? Jakas poprawa?
E, dużo mówić, i wcale dobrze. Też tłukę się o diagnostykę endo, ale bezskutecznie.
Ja mam juz potwierdzoną endometrioze macicy. Nie znależli jej na pecherzu, ale na pewno jest, być może ogniska są nie widoczne.
Kiedy miałam sztuczną menopałzę wywołaną analogami czułam się dobrze.
Nie miałam dolegliwości pęcherzowych.
Teraz wrócił mi cykl menstruacyjny i z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej.
Właśnie. Ale gadaj tu z lekarzami . Zwłaszcza że ja już miałam osteoporozę i nadciśnienie, i problemy z żyłami, więc boją się wywoływać menopauzę.
Ja przeszłam zakrzepice zył głebokich w ciąży. Mimo tego otrzymałam lecznie analogami. Na to akurat tak bardzo nie wpływają, bo by mi nie dali.
Za to nie moge już brać tabletek antykncepcyjnych i dlatego endometrioza znowu wraca. Gdybyś spróbowała analogów to koniecznie coś zapobiegawczego przeciw osteoporozie. Ale po co brać coś w ciemno. a miałaś laperoskopie?
Nie miałam, bo ciągle boją się mnie znieczulać. A tam, gdzie by się nie bali, tak bardzo mają gdzieś procedury znieczulania neuropaty-hitowca, że znowu ja się boję.
A tu kolejna lekturka o endo pęcherza:
http://www.termedia.pl/Czasopismo/Przeglad_Menopauzalny-4/Artykul-2408
Strony: 1