Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Anglojęzyczni forumowicze - pomocy! Dostałam na półtora miesiąca Trimesan (znowu wyszły mi bakterie w moczu, dość sensowna uroginekolog mówi, że mogłam mieć cały czas w cewce, a teraz weszły już dalej, dlatego nigdy mi nie wychodziło, a w tym roku już 3 razy w ciągu 4 miesięcy), ale internet podaje o trymetoprymie takie informacje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1381414/pdf/brjclinpharm00041-0046.pdf
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1034/j.1398-9995.1999.00210.x/pdf
tu na stronie drugiej od We carried out a histamine-release test with thrimethoprim (...).
Albo ja jestem durna, albo tu wychodzi, że lek jest histaminowyzwalaczem, a przynajmniej, jak wynika z poprzedniego linku, inhibitorem HNMT. A ja, HIT-owiec, mam niedobór DAO i tegoż HNMT, jak sobie dowalę inhibitora i histaminika, to chyba zejdę. Lekarka wolała ten lek niż Zinnat, twierdziła, że on histaminobezpieczny, ale zwątpiłam. Pomóżcie w lekturze, bo może po prostu źle czytam?
Odnośnie tego drugiego linka, przeprowadzili test metodą "fluorometric method of Siraganian and Hook". Googiel nic o nim nie mówi. Wyszło im maksimum 16%, dwie kontrolki w ogóle nie zareagowały. Okazało się, że pacjent ma alergię IgE zależną na trimetroprim i dlatego się źle poczuł.
Nie wiem co to za test, i czy wykorzystuje on jakoś pacjenta/tkanki pacjenta. Ciężkie te artykuły, może jakiś lekarz by je zrozumiał, ale nie wyciągałabym pochopnych wniosków.
Kokoszka, jesteś niesamowita w tym wygrzebywaniu starych tematów . Dzięki, ja już od prawie dwóch lat wiem, co i jak, zupełnie zapomniałam o tym wątku
.
Mam świadomość że to prastary temat.
Skoro wiesz co i jak, to czy stworzyłaś jakąś listę leków histaminobezpiecznych? Wydaje mi się, że jak coś jest histaminobezpieczne, to jest duża szansa że będzie bardzo bezpieczne dla osób z ZBP/IC. A ja z lekami to jak dziecko we mgle - o część próbuję pytać na forach jak pacjentki tolerują, część testuję na sobie..
I najważniejsza rzecz: czego się w końcu dowiedziałaś o tym trimetroprimie?
Że jest inhibitorem DAO. Z listą - powinnam zmodyfikować dział o HIT, bo mam książkę, gdzie jest spora lista leków i produktów - ale nie mam do tego głowy...
Ja dodam od sibie, ze koniecznie z tym lekiem nalezy stosowac kwas foliowy.
Czy mogłabysmi napisac Redakcjo, czy ten lek ci pomogł? Stosowałas 1,5 miesiaca i co? Ja obecnie tez lecze sie tym preparatem i zastanawiam sie czy Tobie pomogł Bde bardzo wdzieczna:)
Nie, ja go nie brałam, nie wolno mi.
Dziekuje:)