Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Znajomy kupił mi dziś w Berlinie - 75 euro za 100 ampułek
tak, to dokładnie to - Methylenblau Trinkampullen np. tu (ale drożej niż on mi kupił w aptece) https://www.aliva.de/angebote/hersteller/a/alpha-c-pharm-gmbh/methylenblau-alpha-t-trinkampullen-100x1-ml-pzn-4387817.html
ProszÄ™, a tu za 62 euro to samo - http://www.tablette24.de/p1795496_alpha-methylenblau-c-trinkampulle.html
Poszukajcie, to pewnie gdzieś będzie jeszcze taniej.
Gilda,
Napisz proszę jak ten twój methylenblau, bo ja kupiłam też ten Methylenblau C i na stronie int. nie było nic napisane, że to jest lek homeopatyczny, a jak przyszło to na ulotce pisze, że homeopatyczny. I trochę się zdziwiłam, czy to napewno będzie to co w Ginjalu? W dodatku wzięłam już dzisiaj 2 ampułki i jeszcze nie siakam na zielono:) więc trochę mi się to wydaje podejrzane...
Ja go na razie nie biorę i nie mam go w tej chwili fizycznie (jest u kolegi, kiedyś go odbiorę), obserwuję swój pęcherz i na razie daje radę bez wspomagaczy, więc nic nie biorę tylko "dobrze się prowadzę"
Ginjal miał poza błękitem też szereg innych substancji w składzie. A w ogóle ile mg błękitu jest w tym preparacie? Może to jest wina braku zielonego moczu (ale zabawnie to brzmi)..
2,5 mg? hmm strasznie mało ...
W takiej dawce to rzeczywiście homeopatia ?
Cholerka, matematyka się kłania:Ma 24 g, czyli to by było rzeczywiście 2,4 mg? Oł noł a ktoś tu chyba pisał inaczej
nie no nie możliwe, chyba jednak 240 mg go przecież (no chłopski rozum:) gram jest większy od miligrama nie?
Ja nie mam tego przed sobą, kumpel mi coś przez telefon mamrotał, że gdzieś przeczytał, że niby 2,5 mg ...
Ale jeśli całe opakowanie ma (Daria - masz tam tak napisane?) 24g i jest 100 dawek w opakowaniu, to wychodzi jak byk 0,24 g na ampułkę - czyli 240 mg (bo g ma chyba 100 mg, co? kurde ... już głupieję ...)
Kurde, miałam napisać "g ma 1000 mg" a nie 100 mg
... gdy się człowiek spieszy ... to się fiskus cieszy (właśnie rozliczam podatek, stąd dygresja
Niby, tak ale nie wiem czy to nie jest jeszcze bardziej skomplikowane, bo tam są jeszcze inne substancje zawarte, więc to się chyba jakoś inaczej oblicza, tak mi brat tłumaczył...
A napisz proszę co tam jest dokładnie napisane? słowo w słowo ...
Zusammensetzung: 100g Loesung enthalten:
Wirkstoff: Methylenum caeruleum Dil. D5 24,0 g.
Sonstige Bestandteile: Natriumchlorid, Gereinigtes Wasser, Ethanol 43%(m/m)
Enthaelt 12,8 Vol-%Alkohol
100 Trinkampullen je 1,0 ml Loesung
Jak byk w składzie 100 g roztworu z czego 24 g substancji chemicznej pod nazwą Methylenum caeruleum - caeruleum wg google oznacza właśnie błękitny, a Methylenum to zapewne metylenowy.
Czyli skoro 100 fiolek po 1 ml każda (100 Trinkampullen je 1,0 ml Loesung) to nie chce być inaczej - niż 0,24 g na fiolkę
Więc ilość spoko - dawka jest OK. Ile razy dziennie to pijesz? 1 czy 3? Ja bym piła 3 ... Ale chyba trochę drogo wyjdzie To już nie wiem, czy się bardziej jednak nie opłaca ściągnąć z Indonezji ten nieszczęsny Ginajl ... Tylko trochę się boją, co mi przyślą
Niby tak, ale co oznacza np. Dil D5 (D5 to jest chyba ktoreś z tych oznaczeń homeopatycznych), ja już nie wiem. Przyznam się, że wczoraj wzięłam łącznie 6 ampułek i nie czuje żadnej poprawy i ani trochę nie zabarwił mi się mocz, więc to nie może być taka dawka błękitu, bo bym już chyba na granatowo sikała po takiej ilości. Dlatego obawiam się że wyrzuciłam kasę w błoto. No ale nic, będę to brała dalej, chociaż na mnie homeopatia nie działała nigdy...
Masz rację. Nie znam się na homeopatii.. To jest stężenie 10^-6 czyli błekitu jest tam tyle, co kot napłakał, albo i mniej Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale ja też to kupiłam
Dostałam dziś receptę na "tabletki z błękitem" jak lek wspomagający przy wlewkach cististatu ( szczególnie na to, że cewka będzie podrażniona ) a ja mam jeszcze 9 wlewek - lekarz powiedział, że sam wyszukał stary przepis w necie i od jakiegoś czasu przepisuje go pacjentkom z trudnymi przypadkami ( do zrobienia w aptece ). Mam nadzieję, że ktoś mi to zrobi w Warszawie ;-)
Urotropini 1,0 ( składnik)
Methyleni coerulei 0,1 ( składnik)
m.f.pulv.od us.ext. ( chyba chodzi o to, że mają być tabletki)
d.t.d No 40 ( ilość sztuk)
D.S 3 x 1 ( 1 tabl 3 razy dziennie)
Jak będę dobrze tolerowała tabletki z błękitem to mam je łykać przez 10 tygodni (czyli całą kurację=dziesięć wlewek cististatu raz na tydzień)
Mam nadzieję, że pomogłam i nie strzeliłam byka w przepisywaniu z recepty.
pozdrawiam, aysha
Urolog z MEDICOVER - Daniel Leszczyński - przyjmuje w oddziale na Puławskiej - usiłuje mi pomóc od grudnia ( nie wspomnę o poprzednich urologach.........), ale po drodze trafiłam do Szpitala Mazovia ( bo chodziłam po ścianach z bólu - i tam po badaniach od razu kuracja cististatem). Poszłam dziś do Niego, bo jako jeden z niewielu próbował mi pomóc, to co zrobiłam w Mazovii miało być kolejnym punktem programu, gdyby leki nie zadziałały. Niestety nie zdążyłam( z bólu) do dzisiejszej wizyty i badania już Mu zaniosłam w całości. Cististatu nie stosował, ale jak najbardziej polecił mi w moim beznadziejnym przypadku, a co do tabletek - powiedział, że cofnie się do starej medycyny i wypróbujemy to jako lek wspomagający kurację.
ja też dostałam od lekarz do zrobienia receptę z błękitem ale nic z tego nie wyszło bo aptekarka w żadnej hurtowni nie znalazła owego błękitu i nie mogli zrealizować recepty.
gdzieś to muszą robić, jeśli Jego pacjentki to biorą - jak namierzę - dam znać !!!
Jak coś znajdziecie to dajcie znać. Ja też strasznie chciałabym coś nabyć w podobie Ginjalu