Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Czy na Was też jogurty działają drażniąco i moczopędnie? ja dawno nie jadłam jogurtu, a teraz zjadłam Gratkę 300 ml, smak truskawkowy, domyślam się że to różne ulepszacze w jogurtach działają drażniąco? bo w ciągu godziny byłam już 3 raz, a sikam trochę, jakby mi niewielka ilość moczu drażniła bardzo śluzówkę, wcześniej czułam się bardzo dobrze, sikanie co 3 godziny.
Macie tak samo z jogurtami?
Offline
Ulepszacze też, ale jogurt ma kwas mlekowy, czyli - histamiowiec, to i drażni.
Offline
Mnie draznia, nawet te naturalne. I kawa i cola, ale osoby bez problemow z pecherzem tak samo reaguja.
Offline
Dzięki za odpowiedzi:)
Offline
poobserwujÄ™
Offline
Oj, jak mnie drażnią jogurty...
Mogę wypić litr kefiru i nic się nie stanie. Kiedy natomiast wpakuję w siebie 2 łyżki jogurtu naturalnego to mam jak w banku, że za 1 - 1,5 h pobiegnę do toalety na okropną biegunkę szybciej niż zdążę wyartykułować swoje imię i spędzę tam wiele godzin wyjąc z bólu. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Podejrzewałabym, że sklepowe kefiry i jogurty to tak naprawdę jeden wał.
PS Gratka to nawet nie jogurt tylko jakiÅ› koszmar dietetyka.
Offline
A to nie jest tak, że kefir nie ma już kwasu mlekowego? Coś mi majaczy w pamięci, że kefir czymś się różni od jogurtu, że jak ktoś nie toleruje jogurtu, to ma pić kefir. Konfabuluję?
Offline
Dobrze, że mnie jogurt nie "pieści" z żadnej strony
Z czego ja bym robiła sos czosnkowy???
Offline
Wiem czym się różni kefir od jogurtu jeśli chodzi o produkcję, we właściwościach się już nie łapię. Czy chodzi o kwas mlekowy - nie chce mi się wierzyć bo probiotyki jadłam garściami, przy użyciu dopochwowym nic mnie nie piecze, ale w sumie też nie widzę innego powodu. Nie mam żadnych alergii pokarmowych.
Sos czosnkowy ze wspomnianego powodu robię z kefirem właśnie i jest pyszny.
Offline
loni
ach ten majonez, jeśli robię sos do sałatki a majonez mam to kapkę tez dodam, jednak ostatnio robiłam porządki w szafie - przymierzałam letnie ciuchy i na razie nie patrze w oczy majonezowi
moja niedolę dietetyczną potrafią ukoić tylko Reserved i Orsay - wchodzę w ich standardową M
a sosik czosnkowy na jogurcie uwielbiam taki tzatzikowy czyli z ogórkiem i jeszcze do tego natka i koperek, bosko
kefir i maślankę robię z reguły do picia, czyli natka, koperek, cytrynowy pieprz
Offline
a propos jogurtów... zwłaszcza tych o czerownym/ różowym kolorze.. wiecie, że dodają do nich takie coś co nazywa się koszenila?? powiem Wam tylko, że tą koszenilę uzyskuje się z.... mszycy... smacznego!
Offline
Offline
A właśnie nie! Już dodają sztuczne mszyce . Znaczy się - sztuczny barwnik. Tak słyszałam.
Offline
A ja robię własny jogurt - mleko z woreczka, dodaję zaczyn jogurtowy (można kupić albo skorzystać z jogurtu naturalnego Klimeko, albo po prostu dodać Lakcidu), do mleka przestudzonego dodaję, mieszam, odstawiam pod przykryciem i po kilku-nastu godzinach gotowe.
Offline
Offline
Offline
te nasze jogurty greckie to jakieś oszukane, straszna chemia poczytajcie skład
Offline