Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym grzybkiem?
"Grzybek ten posiada następujące właściwości lecznicze:
1. Reguluje przemianÄ™ materii.
2. Leczy choroby serca i naczyń wieńcowych, zawały, rozkłada cholesterol w naczyniach tętniczych.
3. Leczy choroby wątroby, trzustki i śledziony.
4. Leczy choroby nerek i przewodu moczowego.
5. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie żółciowe.
6. Leczy wszystkie choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.
7. Wytwarza antybiotyki i leczy wszystkie stany zapalne.
8. Obniża i reguluje ciśnienie krwi.
9. Wstrzymuje wzrost komórek nowotworowych.
10. Reguluje stany zmęczenia i wyczerpania.
11. Hamuje proces starzenia się komórek.
12. Posiada wszystkie niezbedne do życia witaminy. "
ze strony
http://grzyby.grzybnia.pl/content/view/11/24/
Offline
wiesz co, ja osobiście nie zdecydowalabym się na kurację tym cudem:) Czytałam kiedys gdzies, że wszelkiego rodzaju grzyby, tudziez drozdze nie sa dobre dla chorego organizmu. kiedy juz ktos ma grzybice-jakakolwiek, to kazda porcja grzyba moze potęgować objawy. stosując np antybiotyki osłabiasz sie i wtedy droga wolna dla drozdzaków (ale po tak dlugim leczeniu napewno to doskonale wiesz:..bleee... chyba ze ten grzybek to fakycznie nie grzyb??a ja źle coś czytam:) pozdrawiam
Offline
to raczej nie jest grzyb jako taki wyglÄ…da to raczej na bakterie do produkcji kefiru
"Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się jak jeden organizm.
Kefir pochodzi z Kaukazu, gdzie przez wiele lat byÅ‚ produkowany w tradycyjny sposób w skórzanych workach lub dÄ™bowych beczkach. Ormianie już we wczesnej starożytnoÅ›ci delektowali siÄ™ specjalnie przygotowanym skisÅ‚ym mlekiem. OrmiaÅ„ska nazwa kefiru to macun (ՄԱԾՈՒՆ).
Kefirowi zawdzięczamy regulację procesów przemiany materii, usprawnienie procesów przyswajania białka i wapnia, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, dzięki dużej zawartości weglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Kefir leczy bądź wspomaga leczenie chorób cywilizacyjnych."
z http://pl.wikipedia.org/wiki/Kefir
Offline
podbijam temaci, czy ktoś stosował? ma podnieść odporność, ale boję się o swoją grzybicę..
Offline