Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Mam problem z czestym oddawaniem moczu. Najczesciej 6 raz dziennie ale dochodzi i do 8 razy na dzień.
Wypijam około 1 do 1.5 litra.
Gdy wypije troche wody szczegolnie rano od razu mam parcie i gdy oddaje mocz to jest go mało a strumien jest czasami slaby.
Najsilniejszy strumien mam gdy wstane rano i oddaje 1 raz mocz.
Infekcje bakteryjne zostaly wykluczone i stwierdzono nadreaktywny pecherz.
Zaczolem brac Vesicare przez 14 dni i nic mi nie pomogl zle sie tylko po nim czulem i go odstawilem.
Pytanie czy to na pewno nadreaktywny pecherz skoro mam czasami slaby strumien moczu i niewiele tego moczu oddaje?
(parcie duze a moczu malo i strumien slaby)
Czy to mozliwe ze przy pecherzu nadreaktywnym był slaby strumien moczu ?
Ty się nie pomyliłeś w liczbach? 6-8 razy to norma, gdzie tu nadreaktywność pęcherza? Jeśli pijesz 1-1,5 litra, to przy 6-8 razach w wc nie spodziewaj się wodotrysków . Jeśli masz wykluczone problemy z gruczołem krokowym, to być może Twój dyskomfort leży albo w napiętych mięśniach dna miednicy (wtedy też parcie jest silne, choć tam niewiele masz), albo zwężeniu cewki (lub jakiejś innej przeszkodzie podpęcherzowej).
dzieki za odpowiedz ......poczytam o tych miesniach dna miednicy
zapomnialem napisac ze ten czestomocz wystpuje tak od rana do mniej wiecej godziny 17
( tn ze jak rano wypije szklanke wody to za 30min ide do toalety a jak po 17.00 wypije szklanke to moge siedziec conajmniej 2 godziny albo i dluzej)
Jesli chodzi o ilosc mikcji...
Lekarz powiedzial mi poprostu ze jak pije sie okolo 1 litra dziennie to powinno sie chodzic do lazienki do 3 razy.....a ja minimum 6 razy )
W sumie to ja sie zmuszam do pica bo nie mam praktycznie pragnienia......ale lekarz powiedzial po wynikach badania moczu ze musze wiecej pic.
Pozatym kiedys mialem USG (bardzo dawno) i stwierdzono jakos zalegajaco zulc nie pamietam gdzie i tez kazali mi wiecej pic
Czy jest jakis sposob zeby sprawdzic czy ilosc plynow ktore dostarczamy w ciagu dnia jest optymalna ?
Ja rano mam zolty mocz ale pozniej do konca dnia jest caly czas bialy:))
Hm, to trochę dziwne - biały mocz oznacza, upraszczając, za małe zagęszczenie. Najczęściej występuje ono, kiedy pije się dużo. Powinno się pić ok. 1,5-2 l dziennie, raczej wodę albo niesłodzone herbatki owocowe.
Jaki masz ciężar właściwy moczu? Jeżeli pijesz mało, a jest on niski, to może masz coś nie tak z zagęszczaniem? Masz w ogóle jakieś wyniki? Zacytuj.
Czy poranne zwiększone odczucie pęcherza jest jakoś związane z posiłkiem? Kiedy występuje?