Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Witam wszystkich,
interesuja mnie informacje w jakich szpitalach w Polsce prowadzi sie leczenie endoskopowe toksyna botulinowa (osob doroslych cierpiacych na pecherz neurogenny).
Nic konkretnego nie moge znalezc w necie ne ten temat. Najbardziej zalezy mi na placowkach w obrebie woj. pomorskiego - skad pochodze.
Za wszystkie informacje na ten temat bede wdzieczna
Pozdrawiam
Zdaje się, że w Warszawie dr Radziszewski to przeprowadza.
całkiem niedługo będą to też robić we wrocławiu, w euromedicare
teraz zaczynają test kliniczny botuliny w pęcherz dla neurogennych dorosłych (urazy rdzenia i sm, jeśli się nie mylę)
asia - pogadaj z lekarzami od dzieci w twoim rejonie, jak dobrze zbajerujesz któregoś to ci to gdzieś zrobi (na jakimś zaprzyjaźnionym oddziale dorosłym)
radzÄ™ z autopsji
Czekam na ten Wroclaw jak na zbawienie. Ten lekarz ktorego mi poradzilas jest OK, czekam na kontakt od Niego w tej sprawie.
witam!!
jestem z pomorza lecze od lat nietrzymanie moczu z parcia w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Elblągu -poradnia 07.02.08r.mam planowy zabieg w tym szpitalu ostrzyknięcia pęcherza TOKSYNĄ BOTULINOWĄ lecze się u urolog dr.Grochala.Zabieg jest refundowany przez NFZ.
Nie może być! To lokalna inicjatywa Waszego NFZ czy jaskółka zmian w terapiach urologicznych?
Redakcjo!!
Nie wiem czy zmiany w terapiach czy NFZ pisze prawdę mam skierowanie na zabieg w książeczce rum i termin wpisany i za tydzień o tej porze będe po zabiegu...
Jestem pod wrażeniem
witam!
Jestem już po ostrzyknięciu toksyną botulinową w Elblągu na NFZ leżałam w szpitalu 4 dni ,zabieg miałam w znieczuleniu w kręgosłup po ostrzyknięciu przez 24 godziny nie mogłam wstawac i miałam założony cewnik,ból słaby ale efekty super jestem 5 dzień po zabiegu przesypiam całe noce i w-ce odwiedzam do 6 razy na dobe,a wczesniej ponad 20.Pozdrawiam.
Witam ANNA_K!
Piszesz SUPER wiadomości Właśnie o to mi chodzi, szybko i blisko domu, a nie 8-10 godz. jazdy do W-wy
Jak możesz to napisz więcej o tym zabiegu: jak to wyglądało proceduralnie (skierowanie od lekarza rodzinnego czy urologa prowadzącego?), ile czekałaś na termin i czy robiłaś jakieś dodatkowe badania, a może jakieś inne szczególne przygotowania?
Szkoda, że nie podalaś swojego maila
Jestem BARDZO zainteresowana i chcę dzwonić do tego szpitala, tylko nie wiem czy mam rozmawaić z ordynatorem, czy konkretnie z Twoim lekarzem.
Jak cos to pisz na mojego priva Czekam i Pozdrawiam.
Zdrówka życzę!
witam. Tez jestem z pomorskiego i mam zamiar poddac się zabiegowi. No i rowniez zastanawiam się gdzie? Jakoże jestem z trojmiasta Elblag bylby dla mnie poprostu marzeniem ale po poscie Pani Anny troszeczke sie zniechecilem, dlaczego?
http://www.medicus.lublin.pl/2006/12/06_botoks.htm
Poniewaz z tego artykulu wyczytalem iż :
'Zabieg podawania botuliny trwa krótko, góra kilkanaÅ›cie minut. Za pomocÄ… cystoskopii w 30 miejscach lekarz dokonuje nakÅ‚uć wybranych miejsc Å›ciany pÄ™cherza. Dla pacjentki zabieg jest bezbolesny, wczeÅ›niej otrzymuje do pÄ™cherza Å›rodek znieczulajÄ…cy. – Już po 2-3 godzinach pacjentka może iść do domu! Warunkiem jest, aby jeszcze w klinice oddaÅ‚a mocz – podkreÅ›la prof. Rechberger. – '
Wiec lezenie 4 dni w szpitalu troche siÄ™ z tym mija, wiec jak jest naprawde?
co do miejsc z tego forum:
http://www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?pid=31832
Wyczytalem iz zabieg mozna wykonac oprocz podanych wczesniej Warszawa, Wroclaw i Elblag - Poznaniu.
Zastanawiam sie rowiez czy terapia ta jest bezpieczna..
witam!
Jestem rok po zabiegu hydrodystensja pęcherza -poszerzenie i ostrzyknięcie botoksem i niestety wszystko po roku wróciło do stanu poprzedniego przed zabiegiem jestem od 3 dnich na wkładkach i zaczęły się wędrówki nocne ,ale warto było- czekam na wizyte u urologa i urodynamikę i znowu decyduje sie na zabieg.Moim zdaniem metoda w 100% bezpieczna nie miałam żadnych powikłań i przyzwyczajiłam się do rzadkich wizyt w w-ce teraz mnie denerwuje te częste chodzenie do w-ce.
Pozdrawiam.Anna.
BTX jest też bezpłatnie podawany w Poznaniu, w szpitalu przy ulicy Szwajcarskiej
Witam,
jestem już po dwóch zabiegach ostrzyknięcia pęcherza BTX w Szpitalu Zespolonym w Elblągu. Zabieg jest całkowicie refundowany z NFZ. Mój pęcherz ma normalnie 150 ml pojemności Dla mnie zabieg ten wystarcza na pół roku i czuję po nim wielką różnicę na +. Teraz cewnikuję się co 2-3 godz. to i tak dla mnie jest zbawienne.
W szpitalu byłam 2 dni na 3 dzień wypis do domu, znieczulenie w kręgosłup. Nie widzę możliwości wyjścia w ten sam dzień po zabiegu, gdyż po znieczuleniu jest się "sparaliżowanym" od pasa w dół. Ja mialam zabieg o godz 12 i nogi zaczęły mi odchodzić dopiero do 19. Poza tym ukłócie i podanie znieczulenia w kręgosłup to też jest poważna sprawa i lepiej więcej uważać, niż później cierpieć z powodu powikłań. Miałam zabieg 2 tyg temu i do tej pory czuję lekki ból w krzyżu, pierwsze 2 dni po zabiegu bolała mnie głowa. Ale to drobnostki, a zysk na komforcie życia bardzo duży.
Pozdrawiam i życzę zdrowych Świąt
Asia: czy podawano ci botox czy dysport? ile jednostek toksyny botulinowej?
wiesz też może, w jakie miejsca wewnątrz pęcherza kłuto? czy po całości /włącznie z trójkątem/ czy tylko w kopułę?
mi zabieg wykonywano po "naćpaniu" czymś dożylnie - mi się wydawało, że zasnęłam - ale podobno nie spałam i zabawiałam lekarzy rozmową
jestem po uszkodzeniu rdzenia kręgowego w wysokim odcinku piersiowym, ale mam zachowane czucie - podczas urazu miałam uszkodzoną oponę i nie pozwoliłabym sobie nic w nią wkłuwać
pierwsze podanie /niestety placebo, podczas testu klinicznego/ było bez znieczulenia i poza dyskomfortem i bólem, miałam także reakcje autonomiczne podczas zabiegu /dysrefleksja/
facet /tetraplegik/, który miał podawany btx razem ze mną w poznaniu w październiku, jechał po zabiegu od razu do domu - jego żona za kierownicą
ja przyjechałam sama samochodem /jako kierowca/ z wrocławia - i pozwolili mi zostać na noc
tylko dlatego, że nie byłam w stanie prowadzić samochodu po tym co mi dali dożylnie - normalnie po podaniu btx w poznaniu wypisują w ten sam dzień po paru godzinach obserwacji
z tego co zrozumiałam, żadnych pacjentów - także tych nie po urazie rdzenia - nie znieczulają zewnątrzoponowo
wiadomo, poznań - redukcja kosztów sama jestem poznanianką i wiem co mówię.. żydki do kwadratu
napisz mi proszę, czy czekałaś aż btx zupełnie przestanie działać? czy kolejne podanie było w momencie, kiedy działanie poprzedniego było już znikome, mało satysfakcjonujące?
odnoszę wrażenie, że mnie też już by można dostrzyknąć - ale lekarz mówi, że jeszcze za mało czasu minęło i że pół roku to jest minimum
jak było u ciebie?
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam na Twoje pytania. Ostatnio nie zaglądam tu często.
Już odpowiadam:
- dokładnie podawano mi dysport. Z tego co pamietam to były 4 ampułki
- nie jestem pewna, ale chyba ostrzykiwano mi cały pęcherz w kilkudziesięciu miejscach
- umawiałam się na zabieg po 5 m-cach i czekałam miesiąc. Ale już żeby normalnie funkcjonować po 4,5 m-cach po zabiegu czułam dyskomfort i brałam Ditropan CZasem też milam takie stany, że pęcherz w jednym dniu mi się kurczył, a na drugi dzień wracal do wielkości, czułam to po częstotliwości biegania do WC. Moja Pani dr mówiła mi, że kiedy będę czuć zmniejszenie to mam dzwonić. Uprzedzała mnie że przeważnie botox działa do 6 m-cy. Ale każdy reaguje inaczej, dlatego mam sie nie przejmować tylko dać znać.
Jeżeli chodzi o mnie to Botulina działa super. Nie jestem otumaniona przez leki, które musiałam brać na powiększenie pęcherza. No i możemy starać się o dziecko, co do tej pory było wykluczone.
Mam nadzieję, że rozwiałam wszytskie Twoje wątpliwości. Pozdrawiam
Kochani ,mam pytanko do osób ,którym wykonano ten zabieg na nfz w Poznaniu. Powiedzcie jak to załatwialiście? Ja co prawda jestem z Wałbrzycha (woj.dolnośląskie) ,ale dojzd do Poznania to dla mnie żaden problem. Czy skierowanie na taki zabieg dał lekarz z poradni przyszpitalnej w Poznaniu ? Czy może to być skierowanie od lekarza z jakiejkolwiek poradni ,nawet z innego miasta? Jak to załatwić?