Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Po 8 latach męczarni w końcu poznałam prawdopodobny ich powód - Enterococcus faecalis czyli paciorkowiec kałowy. Zrobiłam badania w Warszawie na Lelka, lekarze podchodzą do tego sceptycznie ponieważ wszędzie indziej posiewy nic nie pokazują. Ale do rzeczy.
Brałam już najróżniejsze antybiotyki ze skutkiem prawie zerowym. Jeden z lekarzy stwierdził, że te bakterie są prawie nie do wyleczenia normalnymi antybiotykami i jedyne lekarstwo, które może pomóc jest do kupienia w Czechach, koszt 10 dniowej kuracji to jakieś 5 tys. zł. Czy słyszał ktoś z was o czymś takim? Wydaje mi się, że chodzi o Linezolid (Zyvoxid) ale one są dostępne w Polsce. Chciałabym się dowiedzieć więcej o tych lekach, ich skuteczności, o czymkolwiek. Zanim wydam takie pieniądze chciałabym wiedzieć czy jest to tego warte. Może są tu osoby, które poradziły sobie z tym problemem innymi sposobami? Proszę o jakiekolwiek informację, jest bardzo źle a mnie już braknie siły do walki z tym paskudztwem
Przeczytaj wątek beautiful. Ona stosowała Linezolid. Wiele osób ma enterococcusa (ja też) i z nim walczy (lub nie), ale zwykle bez efektów.