Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Jak donoszą kręgi dobrze poinformowane, w IC jedyną dopuszczalną metodą jest cc. Podobno poród siłami natury u pań z zaleczonym lub uspokojonym IC źle się kończył. Co dokładnie działo się i dlaczego - nie wiem, jeśli macie więcej informacji, piszcie. I nie wolno cewnikować, przy czym to odnosi się też do pacjentek z przewlekłymi/nawracającymi zp (żeby nie wprowadzić bakterii ani innych żyjątek).
Oj to jest to co mnie meczy. Nienawidze cewnikowania. A czeka prawdopodbnie mnie cc. Mam nadzieje, ze wpierw mnie znieczula a potem cewnikowanie. Musze sie dowiedziec jak to jest w moim szpitalu.
Z drugiej strony dlaczego naturalny porod jest przeciwskazany? Tak na zdrowy rozum moze chodzi o podraznienie pecherza. Sama nie wiem.
Chyba chodzi o jakieś podrażnienie/uszkodzenie (?) pęcherza podczas porodu. Ja nie wiem, ale podobno tak zalecają na Zachodzie.
A ja myślałam, że z tym cesarskim cięciem to chodzi o to, że my i tak często latamy do toalety, a po porodzie naturalnym możemy byc narazone na nietrzymanie moczu.
Może i tak. Nie wiem, naprawdę. Przydałby nam się komentarz dobrego ginekologa.
Fala
tez sie tego boje. Juz mam lekkie nietrzymanie moczu podczas ciazy. (ucisk na cewke i progesteron robia swoje).
BarBarella, a co ma progesteron do ntm?
Progesteron dziala rozkurczowo na wszystkie miesnie (gladkie) czyli tez cewke .
w usa mowia, ze do niczego niema przeciwskazan mozna rodzic naturalnie i mozna cc... Tak twierdzil urolog i pani ginekolog do ktorych uczeszczalam w Virgini .Obecnie mieszkam na Florydzie wiec i tu sie wypytam i posle posta... Widze ze posyt w tym temacie sa stare, moze ktoras z was tu wraca i moze mi powie jakie miala doswiadczenia z IC i porodem. Ja jeszcze w ciazy nie jestem ale sie staram
Dziewczyny, czemu tu nikt ni nie pisze od 7 lat???? Czyżby żadna z Was nie rodziła naturalnie mając IC? Na pewno przecież, są takie wśród Was! Proszę Was bardzo napiszcie cokolwiek, jestem teraz w drugiej ciąży i potwornie boję się porodu, pierwszy zakończony cc w 2010 roku ale z powodu wcześniejszego odpłynięcia wód płodowych, nie z powodu IC. Zniosłam to koszmarnie, nie dość,że potwornie pogorszył mi się ból po porodzie, to jeszcze ten cewnik i okropnie boląca rana pooperacyjna, chciałam wtedy tylko i wyłącznie umrzeć, mimo,że miałam piekna zdrowo urodzoną córeczkę, nie chciałam żyć, tak bardzo wykańczał mnie ten ból i trwał kilka miesięcy po porodzie bez zadnej remisji. Ja choruję od 2003 roku, więc prawie 11 lat, choroba jest bardzo zaawansowana i nie poddatna na zadne leczenie, praktycznie żadne a miałam między innymi takie zabiegi jak kalibracja cewki, wlewki z kwasu hialuronowego, czy ostrzykiwania z botoksu-zero poprawy a nawet z roku na rok pogarszanie sie bólu, w tej chwili jestem w 12 tygodniu ciąży i mam właśnie okres rzutu, wczesniej nie było tak źle, jakoś dawałam radę od początku ciązy, teraz nie mogę nawet na tyłku z bólu usiąść. Błagam niech napiszą te dziewczyny, które mają doświadczenia z porodem, bo mam koszmarny dylemat po pierwszym porodzie co wybrać, naturalnie czy przez cc. Ta ciąża jest moją ostatnią nadzieja,że coś się zmieni ale jeden z urologów twierdzi,że tylko poród naturalny MOŻE(nie musi) dać poprawę...
A ciekawe, jaką poprawę może w IC dać poród naturalny? Zapytać urologa o szczegóły, bo nie widzę związku. No, ale ja prosty filolog jestem...
Mówił,że ciąża i poród powoduje taką rewolucję hormonalną, która może wpłynąć pozytywnie na objawy chorobowe. Jednak wolałabym aby wypowiedziały się dziewczyny, które rodziły i jakie mają doświadczenia, zamiast pytać urologa, jeśli odpowiedzi są w necie, raczej chciałabym uzyskać potwierdzenia lub zaprzeczenia tych informacji...
A on nie mylił IC z OAB? Przecież IC to głęboki stan zapalny ścian pęcherza, często z ubytkami. To ja nie rozumiem, co mają dać hormony? Wyleczyć zapalenie? Odbudować ubytki?
Nie wiem czy mylił czy nie, wiem jedno,że mam zdiagnozowane IC od wielu lat i urolodzy o tym wiedzą. A jesli masz wątpliwości to jak wytłumaczysz teorie, która brzmi,że objawy IC mogą się nagle cofnąć bez żadnego powodu albo remisja może trwać rok, dwa i dłużej??? Przecież nie powinno tak być, bo jest głęboki stan zapalny...a jednak zanotowano takie przypadki.
Poza tym NA PRAWDĘ nie chodzi mi dywagacje na temat sensu tych teorii a raczej potwierdzenia lub zaprzeczenia tego przez doświadczone w tej kwestii dziewczyny, tak jak pisałam wyżej...
Ja mam niby w rezultacie stwierdzone IC, ale wlasciwie nie mialam takich okresow cofania sie objawow, no wlasnie, moge powiedziec ze tak naprawde objawy cofnely mi sie raz, niestety tylko na dwa miesiace i to wlasnie po porodzie pierwszego dziecka. Urodzilam troje dzieci i wszystkie silami natury.
Nietrzymania moczu nie mam, mozna powiedziec, ze raczej sklonnosc w druga strone. Urolog rozwazal ostrzykiwanie pecherza botoxem, ale stwierdzil, ze w moim przypadku moze to powodowac problemy z oproznianiem pecherza.
Joanna, jak w ogole u Ciebie? Na czym stanelas?
Majka, zaproponowali mi wszczepienie neurostymulatora. Na szczescie tutaj jest to refundowane, no ale trzeba przejsc dwutygodniowy test, zeby zobaczyc, czy to na mnie dziala. Juz trzeba bylo ustalic 4 terminy w szpitalu i zeby wszystko zgrac, to nie dalo sie inaczej, tylko dopiero we wrzesniu.
Na czym to polega? W jaki sposob ma ci pomoc?