Forum portalu pecherz.pl

Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.

Nie jesteÅ› zalogowany.

Ogłoszenie

Ty, przekazując mi 1,5%, możesz pomóc mi bardziej niż 100% mojej składki zdrowotnej. Przekaż, proszę, 1,5% swojego podatku na rzecz mojego leczenia. KRS 00000 50135. Cel szczegółowy: Sykulska. Dziękuję :)!

#26 2011-05-17 20:02:00

magdalena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-01-14
Posty: 3323

Re: Kulinaria Forumowiczów

Dziewczyny ja jestem normalna mam 176 i teraz 64 kg. Oczywiście po sterydach przytyłam i martwie sie o garderobe, w sensie jeszcze wchodze w ubrania ale nie leżą jak leżały sad. Po śmierci męża schudłam do 58-9 i nie wyglądałam dobrze. Ale...garderobe wymieniłam i byłoby niewskazane wymieniać ją znów. W każdym razie do chudzielca pecherzowego sie nie zaliczam, choć pamietam kiedyś gdy tu weszłam były toczone rozmowy na ten temat, że wiekszość chorujacych na pecherz to szczupli ludzie. Może faktycznie coś jest w tym.

Sonja nie przesadzaj z tym męczeństwem naprawdę sad przy rzodkiewce i jabłkach to mysli nie mozna pozbierać smile

Offline

 

#27 2011-05-17 20:06:29

MAdzia
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-04-17
Posty: 290

Re: Kulinaria Forumowiczów

Sonja a po czym to wyłapałaś smile

Offline

 

#28 2011-05-17 20:07:42

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

No to czekamy na zgłoszenia następnych chudzinek wink

Loni, nawet nie wiesz jak mnie uszczęśliwiłaś, że nie jesteś poniżej normy wagowej big_smile
"grubasińskie" i "grubasińscy" też niech sie zgłaszają smile

-------------------------------------------------------------------------------------------------

pojadłam sobie szpinaczku, pichotka!!!!!!!!!!!!!!
omlecika - połowę... resztę zostawiłam chłopu... normalnie będzie miał kolację dwudaniową, bo jeszcze mam barszcz ukraiński smile

Offline

 

#29 2011-05-17 20:10:51

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Offline

 

#30 2011-05-17 20:17:31

MAdzia
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-04-17
Posty: 290

Re: Kulinaria Forumowiczów

Powiem tak, odkąd pamiętam to lekarze katowali mnie i moją mamę, że niby według norm mam 20 kg niedowagi. Mimo iż przy niedoczynności i Hashimoto ( zawsze mówiąc o tym lekarzom słyszę tekst :" Hashimoto- a nie wygląda Pani". Zawsze chciałam być grubsza, nigdy nie stosowałam żadnej diety, słodycze jadłam i jem bez opamiętania. Dzień bez czekolady to dzień stracony smile W dniu kiedy urodziłam synka ważyłam 52 kg, do 6 miesiąca ciąży nikt nie wierzył, że w niej jestem. Dziecko wysysało ze mnie wszystko, dzień po porodzie waga 45 kg i dopiero po kilku latach nabrałam trochę ciała i przy 167 cm ważę 55. Dla niektórych to za mało, dla niektórych za dużo. Dla mnie po latach wagi poniżej 50 kg to wystarczająco smile zresztą zapewne kiedyś z racji tarczycy chcąc nie chcąc będę miała sporo kg za dużo, jak forum będzie wtedy istniało to i to Wam opiszę smile

Offline

 

#31 2011-05-17 20:34:37

Redakcja
Administrator
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2006-03-27
Posty: 8789

Re: Kulinaria Forumowiczów

A ja w czasie choroby przytyłam 15 kg sad. Pierwsze 3 na początku i długo wagę trzymałam, potem w miesiąc przytyłam prawie 10 kg, nikogo to nie zdziwiło, a okazało się, że mam insulinooporność. Dwa lata temu, jak mi HIT tak poszalała, że mogłam jeść tylko gotowanego kurczaka bez przypraw i wodę pić, i tak przez kilka tygodni, to zrzuciłam prawie wszystko... ale jak przeszłam na opioidy i antybiotyki, które mi źle robią na żołądek i metabolizm (histamina mi szaleje, więc wraca zapalenie żołądka, do tego mam problemy z przemianą materii i takie tam), to najpierw przytyłam prawie tyle samo, potem w kwietniu trochę schudłam ze stresu, ale po amitryptylinie znowu 4,5 kg do przodu w 4 dni (sic!). Fakt, to chyba głównie woda, bo 1.-2. dnia mi stopy spuchły tak, że w buty wbić się nie mogłam, ale i sam lek powoduje, że nie mogę jeść białka dużo, w zasadzie jedyne, co mi wchodzi, to najgorsze dla wagi węglowodany. A że ja mam 152 cm, to u mnie widać każde 3 kg sad.


UWAGA! Obecnie kontakt ze mną jest możliwy wyłącznie przez mail w moim profilu na forum Pecherz.pl albo poprzez link: https://www.youtube.com/@didsociety/about
lub wpisanie w wyszukiwarkę YouTube'a nazwy użytkownika @didsociety (tu zakładka Informacje na profilu).

Offline

 

#32 2011-05-17 21:54:23

magdalena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-01-14
Posty: 3323

Re: Kulinaria Forumowiczów

Ja z kolei zauwazyÅ‚am w mig, ze  po sterydach przytyÅ‚am. Boże normalnie stwierdziÅ‚am, ze stanik w obwodzie mam ciasniejszy.
Tylko zaczynała lecieć kroplówka to ja zaczynałam podgryzanie bo robiło mi sie gorzko w buzi. A ona leciała 3 godziny. Teraz juz nie podgryzam ale za to miałam napad na żelki o smaku cola. Rozpływam sie na samą mysl. To prawda, ze przemiana materii to podstawa. Choć niby wysoka jestem ale 4 kg poczuję szybciutko w spodniach. No i moje kochane zmarszczki sie zmniejszaja. Zawsze sa jakieś plusy.

Madzia jak przeczytałam co napisałas to przypomniało mi się, ze mama moja mówiła to samo o swej pierwszej ciąży czyli moim bracie. Nikt nie wiedział, ze w niej jest dopiero w 6 miesiącu wywaliło piłkę.

Karolina właśnie taka wróciłam po sterydach - nalana wodą od środka i nawet po palcach u stóp czułam, ze sa spuchniete. Fuj, nieprzyjemne to to. Wogle te zatrzymywanie wody to niefajna sprawa.

Ech szkoda życia na rozważania o wadze chyba, najważniejsze, zeby każdy się dobrze czuł i akceptował swój wygląd smile

Offline

 

#33 2011-05-17 22:00:40

Redakcja
Administrator
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2006-03-27
Posty: 8789

Re: Kulinaria Forumowiczów

Madzia, a ja na odwrót! Ze mnie po sterydach woda schodziła litrami (częstomocz się zwiększał, ale obrzęki spadały). Ale ja jestem HIT-owiec, to to jest oczywiste.Tyle że po sterydach (15 wzięłam) żarłam na potęgę, cukier mi spadał tak, że godzinę po posiłku wysokowęglowodanowym miałam np. 69! Ale nie wiem, czy po sterydach zaczynałam mieć większą wchłanialność insuliny czy jak?


UWAGA! Obecnie kontakt ze mną jest możliwy wyłącznie przez mail w moim profilu na forum Pecherz.pl albo poprzez link: https://www.youtube.com/@didsociety/about
lub wpisanie w wyszukiwarkę YouTube'a nazwy użytkownika @didsociety (tu zakładka Informacje na profilu).

Offline

 

#34 2011-05-18 06:59:57

magdalena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-01-14
Posty: 3323

Re: Kulinaria Forumowiczów

Karolina nie wiem. Sterdydy to dziwna rzecz, ja z kolei nie sikałam prawie wogle i chodziłam kropelkami popuszczałam, do tego byłam nakręcona w szpitalu. W domu juz padałam jak kawka ale i tak w gruncie rzeczy to noce były bezsenne. Stanęła przemiana materii, nic, zero. Ludzie maja po nich różne objawy, pewnie to mozliwe z ta wchłanialnościa. Te spadki cukru chyba też miewałam,bo słabo sie robiło jak diabli.

Offline

 

#35 2011-05-18 11:21:50

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

U mnie dzisiaj rosół!!!

Macie jakieś metody na sprawdzony, pyszny, domowy rosołek?

Offline

 

#36 2011-05-18 11:43:36

loni
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-07-21
Posty: 1923

Re: Kulinaria Forumowiczów

Offline

 

#37 2011-05-18 11:46:52

loni
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-07-21
Posty: 1923

Re: Kulinaria Forumowiczów

Offline

 

#38 2011-05-26 11:47:29

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Z żalu, bólu i smutku upiekłam wczoraj ciasto z rabarbarem.
Najzwyklejszy, słodki zapychacz do kawy...

Offline

 

#39 2011-05-26 12:20:02

loni
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-07-21
Posty: 1923

Re: Kulinaria Forumowiczów

Offline

 

#40 2011-05-26 12:29:22

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Offline

 

#41 2011-05-26 17:13:05

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Co sÄ…dzicie o truskawkowym Tiramisu???
Za słodkie? smile
http://www.makelifeeasier.pl/inne/2713/

Mnie siÄ™ to podoba smile
http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/strawberry-coconut-smoothie/
jednak brak alkoholu...

Kiedyś w necie wpadłam na przepis - zmiksowane truskawki + czerwony szampan!!!!!
hmmm....

Offline

 

#42 2011-05-26 18:27:38

hejtojaa
Użytkownik
Zarejestrowany: 2008-10-31
Posty: 458

Re: Kulinaria Forumowiczów

DorzucÄ™ od siebie:
http://pinkcake.blox.pl/tagi_b/57135/jadalne-kwiaty.html?PageNumber=1
To nie mój blog, żeby nie byłosmile Do tej pory przepisów nie próbowałam, ale jest to wszystko tak smakowicie opisane, że chyba nie wytrzymam i się pobawię. A gotować nie znoszę. Niestety dobrze zjeść uwielbiam:P A te kwiaty to mnie kuszą... Oj kuszą...

Offline

 

#43 2011-05-27 09:40:01

magdalena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-01-14
Posty: 3323

Re: Kulinaria Forumowiczów

Coś ujrzałam tu na temat alkoholu i owoców. Polecam, choć to chyba nie na nasze pecherze ale dla gości bomba:

Arbuz cały i wstrzyknieta do niego czysta wódka, rewelacja, nie czuć alkoholu a ma wiele mocy smile

Kiedys bawiłam się w taki miks:
arbuz pokrojony, truskawki, pomarańcze, ananasik i do tego wlewa sie wódkę, likier - ja uwielbiałam likier kiwi, troche seven up lub toniku cokolwiek. Też nie czuc alkoholu ale zdradliwy. Niestety od jakiegos czasu nie robie takich wynalazków ze wzgledu na pecherz.

I teraz jeszcze jedno,  nie wiem czy sie nie powtarzam na forum ale -  gorzka żoÅ‚adkowa+sprite +ogórek Å›wieży w plastry ze skórÄ…. Przepyszny drink smile Nawet tak bardzo nie biegaÅ‚am po nim siku. Ach, jest aromatyczny, pychota!

Offline

 

#44 2011-05-27 10:59:05

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Offline

 

#45 2011-06-01 12:29:06

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Przestaliście już gotować i pijecie tylko drinki?

U mnie dzisiaj będzie jajko sadzone, młode ziemniaki i pomidory ze... śmietanką 12% bo z jogurtem jakoś nie mogę przetrawić.

Offline

 

#46 2011-06-03 13:25:40

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

A co tu takie pustki?
Nic nie gotujecie?
pusto i głucho...

U mnie szał kapuściany, dzisiaj młoda kapustka, ale bez żadnych przypraw, aby była lekka, bo mój żołądek ma trochę dość...

Offline

 

#47 2011-06-03 16:37:07

loni
Użytkownik
Zarejestrowany: 2009-07-21
Posty: 1923

Re: Kulinaria Forumowiczów

Ja dzisiaj też jajeczko sadzone + ziemniaczki gotowane przysmażone na złoto na patelni +mizera z ogórków ze szczypiorkiem i śmietaną

Ja jestem odmieniec bo nie lubię młodych ziemniaków a już szczególnie z koprem i nie cierpię młodej kapusty ;P

Offline

 

#48 2011-06-07 06:39:44

magdalena
Użytkownik
Zarejestrowany: 2007-01-14
Posty: 3323

Re: Kulinaria Forumowiczów

No własnie Sonju a ja znów odnośnie drina - ten z gorzką żoładkowa mozna podac z listkami mięty świeżymi i skruszonym lodem. A gorzkiej miętowej w życiu nie piłam, musze wypróbować smile
Cisza w jedzeniu bo upały i wszyscy pewnie zapełniają brzuchy wodą smile a potem sikają na potęgę.

Offline

 

#49 2011-06-13 00:32:09

Nawie
Użytkownik
SkÄ…d: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2008-11-10
Posty: 1268

Re: Kulinaria Forumowiczów

Sonja, kupiłam moje dziewicze awokado big_smile; dumnie się pręży na półce i nie pamiętam gdzie pisałaś jaką to-to ma mieć twardość/konsystencję, żeby było dobre? I może poprosiłabym o jakąś sprawdzoną inspirację co z nim zrobić - dobrze kojarzę pastę "awokado+czosnek+oliwę"?

Offline

 

#50 2011-06-13 11:32:03

Sonja
Użytkownik
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 973

Re: Kulinaria Forumowiczów

Nawie
ma być lekko do średnio miękkie...
jak to twoje dziewicze awokado, to dojdziesz próbami i błędami wink najlepiej jak skórka odchodzi bez problemu, ale ja i takie awokado robiłam, że skórkę obcinałam nożem.


tak, ta pasta to awokado+czosnek+oliwa --- bardzo pyszna!!! aż mi smaka narobiłaś smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson