Witamy na forum portalu pecherz.pl poświęconym pacjentom z pęcherzem nadreaktywnym i śródmiąższowym zapaleniem pęcherza.
Nie jesteÅ› zalogowany.
streszczenie artykułu o EMDA:
Przy takich chorobach jak pęcherz nadwrażliwy czy nadreaktywny stosuje się leki antycholinergiczne, które jednak maja skutki uboczne i to w różnych częściach ciała jak np. jelita czu skóra (tylko 25 % pacjentów zażywa te leki dłużej niż rok)
Stąd pomysł wlewek. Mają one jednak tę wadę, że ich składniki nie przedostają sie w głębsze warstwy ściany pęcherza, ponieważ pęcherz to oragn wydalniczy, tak skonstruowany, żeby niczego nie wchłaniać.
Stąd pomysł EMDA, czyli jontoforezy dla pęcherza ("jontoforeza" to przeniesienie za pośrednictwem prądu). EMDA to procedura umożliwiająca wchłonięcie leków przez błone śluzową poprzez zastowanie słabego, elektrycznego prądu stałego. Między specjalny cewnik zakończony elektrodą a elektrodą umieszczoną na skórze brzucha przepuszcza się stały prąd podając leki przez cewnik. Substancje lecznicze wędrują wtedy wzdłuż pola elektrycznego głęboko do muskulatury pęcherza.
Często stosuje sie mieszanki leków, np. miejscowe środki znieczulające, adrenalinę, koryzon oraz lek o niem. nazwie ampuva oraz oksybutyninę.
Zabieg trwa ok. 30 minut, wymaga spełnienia dwóch warunków: nie może być stanu zapalnego oraz w dniu poprzedzjącym należy spożywać małą ilość soli. Zwykle stosuje się kilka zabiegów w odstępie 4 do 6 tygodni. Jak jeden lek nie pomoże, to można zastosować inny.
Stosuje się emda m.in. przy pęcherzu nadreaktuwnym i przy śródmiąższowym zapaleniu pęcherza moczowego.
W Niemczech stosuje się ten zabeig już od wielu lat w wielu różnych klinikach. Ta metoda została opisana po raz pierwszy w 1993 roku przez grupę włoskich naukowców. W 2006 Pannek i współpracownicy wykazali skuteczność tej metody w przypadku pęcherza nadreaktywnego (78,65%). Metoda ta wyróżnia się minimalnymi skutkami ubocznymi.
Dzięki za przekład! Mnie tylko ciekawi, czy ten cewnik ma dwa kanały, czy np. można wprowadzić jednocześnie (auć!) np. cieniutkiego foleya z lekiem i cewnik z elektrodą.
Ale coś mi się kołacze, że ja widziałam cewniki dwukanałowe... I widziałam też elektrodę docewkową.